Belgische kippenstoofpot met bier

Belgische kippenstoofpot met bier is een heerlijk gerecht dat typisch is voor de Belgische keuken. Het combineert malse stukjes kip met groenten en een rijke saus op basis van bier. Hier is een eenvoudig recept om het zelf te maken:

Ingrediënten:
– 800 gram kipfilet, in blokjes gesneden
– 2 uien, fijngehakt
– 2 teentjes knoflook, fijngehakt
– 2 wortelen, in plakjes gesneden
– 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
– 250 ml Belgisch bier (bijvoorbeeld een donker bier zoals Leffe)
– 250 ml kippenbouillon
– 2 eetlepels bloem
– 2 eetlepels boter
– 2 eetlepels olijfolie
– 2 laurierblaadjes
– 2 takjes tijm
– Zout en peper naar smaak

Bereiding:
1. Verhit de boter en olijfolie in een grote stoofpan op middelhoog vuur. Voeg de kipblokjes toe en bak ze aan alle kanten goudbruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.

2. Voeg de ui, knoflook, wortelen en bleekselderij toe aan de pan en bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten.

3. Voeg de bloem toe aan de groenten en roer goed door. Bak de bloem even mee om te zorgen dat het mengsel dikker wordt.

4. Voeg het bier toe aan de pan en breng aan de kook. Laat het bier een paar minuten koken om de alcohol te laten verdampen.

5. Voeg de kippenbouillon, laurierblaadjes en tijm toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook en voeg vervolgens de kipblokjes weer toe. Breng op smaak met zout en peper.

6. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de stoofpot ongeveer 1,5 uur sudderen, of tot de kip mals is en de saus is ingedikt.

Serveer de Belgische kippenstoofpot met bier met aardappelpuree, frietjes of vers brood. Garneer eventueel met wat verse peterselie. Geniet van dit heerlijke Belgische gerecht!